Ik vertrek van mijn eigen creatie:
Hier is de link naar mijn lesfiche: https://docs.google.com/open?id=0B-27kKQMNIDPeEc3YmFDRC1INm8
Iets dat me wel opvalt, is dat er in de lesfiche bij iedere uitvoeringsfase een link verwacht wordt met kb. Mogen we ook niet in de inleiding van onze les kb tonen en die ter beschikking stellen van de lln gedurende de tijd dat deze relevant is voor de les (bvb via ppt of in boeken vooraan)?
Als laatste mijn demonstratie. Wat ik zal toon is het omzetten van de potloodtekening naar inkt. Dit is mijn stappenplan:
- Eerst en vooral roep ik alle leerlingen rond de voorste banken, waar ik het materiaal heb klaargelegd. Dit materiaal is inkt, een pen, enkele stukjes papier, een mengpalet, een vod en papier, een beker water en een penseel.
- Ik doe een schort aan. Dan toon ik hoe ik druppels inkt in een holte op het mengpaneel doe door op de bol aan de achterkant van de tube te drukken. Als ik de inkt niet meer nodig heb eg ik ofwel de tube neer of schroef ik ze weer dicht, en bij voorkeur een combinatie van beiden. Ik laat de tube nooit open rechtop staan, omdat die erg kan spatten als ze omvalt.
- Ik vraag aan mijn lln of ze weten wat verdunning inhoudt. Als ze een juist antwoord (het toevoegen van water aan een pure stof) geven stel ik een andere leerling een andere vraag: "Is er een verschil als ik water toevoeg aan inkt of inkt toevoeg aan water?". Met deze vraag wil ik hen bewust maken van het feit dat ze zichzelf veel tijd en materiaal kunnen besparen door verstandig te verdunnen.
- Voor het eerste deel meng ik 1 druppel inkt met 1 druppel water. De druppels water voeg ik doe met mijn penseel. Ik toon dan hoe ik met mijn penseel de oplossing in mijn pen 'leg', en hoeveel vocht er weer afdrupt als ik eens een tik geef met mijn pen tegen het papier. Altijd eerst een beetje 'afschudden' dus.
- Vervolgens vraag ik aan de lln wie meestal met balpen of potlood schrijft. Één van deze lln mag eens komen schrijven met de tekenpen. De bedoeling is dat ze een verschil voelen in het aanvoelen van schrijven: een pen moet je anders vasthouden, en je moet 'met de richting' mee schrijven.
- Ik overtrek enkele van de potloodlijnen met inkt, waarbij ik erop let om niet aan de vleugels te komen. Ik laat een lln ook enkele lijnen overtrekken, en vraag of het moeilijk is om vlotte lijnen te trekken. Oefening baart kunst.
- Vervolgens test ik nog eens bij de lln wat ze hebben onthouden van de verdunning-uitleg. Ik zeg dat ik een oplossing wil bekomen waarmee ik lichtgrijze lijnen kan trekken. De leerlingen (of een leerling) moeten mij instructies geven: eerst veel water in een holte in het mengpaneel doen, en dan een beetje inkt toevoegen. Ik test ook de oplossing op een testplaatje.
- Ik doe één vleugel en laat een leerling de rest doen, en ook de omtreklijnen van alles wat onder de vleugels zit.
- Als de hele tekening met inkt is overtrokken toon ik even het resultaat: zonder iets van kleur is er toch al een suggestie van transparantie en breekbaarheid door de lichte inktoplossing voor de vleugels.
- De leerlingen beginnen aan hun individuele uitwerking van de opdracht.